Et forsøk på likør

KirsebærJa, jeg liker jo å lage ting. Så siden jeg først hadde igjen endel kirsebær etter å ha laget en god porsjon syltetøy, så tenkte jeg at tiden var inne for å lage likør. Husker far alltid lagde det da jeg var lita og at gleden var stor da de kunne smake på den, etter å ha stelt med den i noen måneder.

Det gjenstår altså å se hvordan dette blir da, men etter inspirasjon fra diverse sider på det store internettet, fant jeg en kombinasjon som jeg tenkte var fin.

 

 

Dette trengs:

  • Tette glass (jeg har to stykker på ca 1,5 liter hver)
  • Et lite glass med lokk
  • Dings for å fjerne kiresbærstein
  • Hammer og brødpose
  • Ca to kilo kirsebær (veid med stein)
  • En pose sukker
  • En flaske 60% sprit (Det må være såpass sterkt. For det første er det spriten som trekker smaken ut av bæra, så det må litt styrke til og for det andre blir likøren (visstnok) veldig «slapp» hvis du bruker noe mildere.Kirsebær

Slik gjør man:

Man tager en kirsebærsteinuttager og fjerner steinen fra kirsebæra. Det er denne delen som tar tid og som er kjedeligst. Sett gjerne på litt god musikk så du kan danse mens du holder på. Flytt unna alt som ikke tåler røde flekker og ta på deg et digertforkle.

SpritNår kirsebæra er fri for stein legger du kirsebær og sukker lagvis i glassene. Jeg brukte litt over 500 gram sukker til sammen på de to glassene.

Så fyller man på sprit. I mine to glass ble det naturlig nok ca en halv flaske i hvert av dem. Men la det være igjen noen dråper, for her kommer trikset:

Vask en håndfull kirsebærsteiner og putt dem i brødposen. Ta med deg hammeren, legg posen på en flate som tåler litt deng og knus steinene med hammeren. Lukt på steinene, så kjenner du den intense mandellukta som skjuler seg inni der. De knuste steinene putter du på det lille glasset og har i den spritslumpen du har spart igjen.

Så setHammer og steinter du lokk på alle de (i mitt tilfelle) tre glassene. Glasset med knuste steiner og sprit lardu bare stå på benken i et par uker eller så. Deretter skal du sile av spriten og fordele den i de to andre glassene, for å sette den ekstra smaksspissen på likøren.

De to store glassene setter du også på benken, men nå har du jobb en stund framver – en gang daglig må du snu på dem. Det skal du gjøre til sukkeret er helt oppløst i spriten. Kan visst ta et par uker, etter hva jeg har hørt.

Så tar du glassene med deg og setter dem på et litt kjøligere og mørkere sted. Der skal de stå i tre-fire måneder og godgjøre seg – det vil si at det er perfekt å smake på likøren til jul. Du kan la dem stå lenger også, men da er det lurt å sile av bære og helle likøren på flaske.

LikørKirsebæra som har ligget i flere måneder på sprit, den har jeg også hørt at det går an å gjøre ting med. Du kan for eksempel bruke den som kakefyll eller varme den opp og spise sammen med is. Spritbæra kan også fryses.

Jeg kan ikke annet enn å ønske meg selv og alle andre lykke til.

Og bare så det er sagt: Dette er altså ikke en oppskrift for barn, gravide eller sjåfører.

 

Oppdatering: Har også prøvd meg på rips- og plommelikør. Veit ikke åssen det kommer til å gå med noen av dem, men kommer til å følge opp denne posten utover høsten.

 

Likør

 

 

 

Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: