Årets beste frokost – med hjemmelaget sylte

Det er 1. juledag og snøen ligger tung over verden. Morgenen etter julaften blir alltid en stille og lat morgen, toppa av det som er årets beste frokost – hvert år! Med Kald ribbe, hjemmelaga sylte og nykokt tunge på lefse, med julebrus til, er det lite som kan måle seg av morgenmåltider. Konkurransen fra min daglige porsjon med havregryn er jo heller ikke veldig hard…

Som jeg nevnte så står det hjemmelaga sylte på bordet vårt. De siste åra er det far og jeg som har stått for den. Det beste med det hele er at det slett ikke er vanskelig – men det tar litt tid, altså.

IMG_2815I gamledager var jo sylte det man lagde for å bruke opp rester av de slakta dyra. Det vil si at kjøttet/fettet fra hodet på grisen var vanlig å bruke i sylte. I våre dager slakter vi jo ikke egen gris til jul ( i alle fall ikke de fleste av oss), så far og jeg bruker rett og slett noe ribbekjøtt og noe kalvekjøtt. Begge deler skal koke til kjøttet løsner fra beinet, det bør regnes i alle fall tre timer til den delen av syltelaginga. Vi bruker ca fem-seks kilo til sammen. Det blir to ganske store sylter.

Når kjøttet er klart, legges det lagvis i former. Det er viktig å få med nok svor/fett for å få det til å holde sammen. Veksle på kjøtt av forskjellige typer, fett, krydder og gelantin. Bare for enkelthetsskyld bruker vi gelantinpulver, det funker veldig bra. Krydderet kan også blandes etter egen smak, men nellik, allehånde og pepper hører i alle fall hjemme i ei julesylte.

Etter at dette er lagt lagvis oppi formene skal det presses sammen. Vi har en gammel syltepresse etter min oldemor. Det er viktig å virkelig presse lagene sammen. Når det er gjort, er det bare å sette alt kaldt og vente. Gjerne over ei natt. Da kan man stå opp morgenen etter, prøvesmake jula og slenge resten i fryseren i påvente av 1. juledagsmorgen.

Som sagt: Veldig enkelt. Og selv om det tar litt tid, kan du jo sove/leke/jogge/lese/strikke… eller hva som helst anna, mens du venter. Tenk på det til neste års juleforberedelser. Her kommer noen bilder fra prosessen.

Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: