Syltetøy: Oppskriften på masse skryt og god mat

…uten å EGENTLIG gjøre så veldig mye for det.

Stikkord: Syltetøy

IMG_1442 Jeg innrømmer det. Det er en indre husmor i meg, som innimellom synes bedre enn ellers. På høsten foreksempel, da lukter det nesten konstant bær/saft/syltetøy på kjøkkenet mitt.

Nå har jeg ca gjort meg ferdig for i høst. Har laget kirsebærsyltetøy, ripsgele og nå til slutt plommesyltetøy (har også prøvd meg på likør for første gang).

Og det er her skrytet kommer inn i bildet. Det er nemlig fryktelig enkelt å lage sitt eget syltetøy – og jeg får fyrktelig mye skryt for det. Ikke nødvendigvis på grunn av smaken en gang, men kommentarer som «tenk at du tar deg tid til det», «så flott at du klarer det selv». Så jeg gir herved oppskriften på suksess videre:

 

IMG_1571Du trenger:

  • Bær/frukt (eks: bringebær, kirsebær, plommer, epler, blåbær, multe (jordbær liker jeg bedre å røre enn å sylte, men det er jo min smak så det kan fint brukes i denne oppskriften også)).
  • Sukker
  • Syltepulver
  • Glass med tett lokk

Slik gjør du:

Vel, først må du renske bæra. I kirsebær/plommer tar du bort steinen, i epler rensker du bort kjernen. Det du ikke vil ha i syltetøyet ditt, det fjerner du, rett og slett.

Renska frukt/bær putter du i gryta og koker det opp på middels varme. Samtidig tar du rene syltetøyglass og -lokk og legger dem i steikeovnen, som er varmet opp til 100 grader.

Etter en stund putrer det i gryta. Dra den av plata og rør inn sukker før du putter i syltepulveret. Det står fremgangsmåte på Jam-pakka, men den pleier å være i søteste laget for min del, så jeg smaker meg fram med sukkeret og starter med ca halvparten av det Jam anbefaler.

Når du nå har rørt alt dette godt sammen, koker du det kjapt opp igIMG_1444jen. Så tar du et glass og et lokk ut av ovnen, fyller det HELT til randen med syltetøy, skryr på lokket og setter glasset opp ned. Det er viktig at glassene er helt fulle og helt tette, for at syltetøyet skal holde seg. Gjøres dette rett, kan syltetøyet lagres i flere år.

Når glasene er avkjølt vasker du av evt søl på utsiden og setter dem mørkt og kjølig. På en kjellerbod f.eks. Det kan jo også være lurt å klistre på noen etiketter og skrive hva som er i glassene og når innholdet er laget.

Å renske/fjerne stein tar litt tid, men setter du av en time til resten, har du god tid (rensking kan du jo også gjøre dagen før og la bæra/frukten stå kaldt).

Så er det bare å kose seg altså. Hjemmelaga syltetøy er MYE bedre enn det meste butikk-syltetøyet jeg har smakt. Og sunnere er det også – trolig mindre sukker (avhengig av din egen smak, selfølgelig) og mindre konserveringsmidler.

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: